När jag vill laga något gott med inspiration från det grekiska köket gör jag dessa grekiska pannbiffar. Med fetaost, lök, vitlök och persilja blir de både saftiga och smakrika. Som tillbehör har vi gärna ugnsrostade rotsaker, sallad, tomater oliver - och självklart tzatziki!
Ingredienser, 4 portioner
- 500 g nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1/2 dl vatten eller mjölk
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 100 g fetaost, smulad
- 1 näve färsk persilja, finhackad
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- Smör och olivolja till stekning
Så här gör du:
- Blanda ströbröd och vatten/mjölk i en skål och låt det svälla i några minuter.
- Tillsätt nötfärs, ägg, lök, vitlök, smulad fetaost och persilja. Krydda med salt och peppar.
- Arbeta ihop smeten ordentligt tills allt är väl blandat.
- Forma smeten till pannbiffar och låt dem vila i några minuter.
- Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja. Stek biffarna på medelhög värme i ca 4–5 minuter per sida, tills de får en fin gyllenbrun färg och är genomstekta.
Hoppas det smakar!