2025-05-11

Cilbir, en turkisk brunchrätt


Idag ville jag göra något annat än jag brukar till söndagsbrunch, så jag bestämde mig för att göra cilbir, en turkisk rätt som består av pocherade ägg med yoghurtsås. Krämigt, smakrikt och perfekt att doppa bröd i! Att pochera ägg är inte alls så svårt som du kanske tror och dessutom behöver det ju inte bli perfekt, det är gott ändå.

Ingredienser (2 portioner):

Pocherade ägg:  
  • 4 ägg  
  • 1 liter vatten  
  • 2 tsk ättika  
  • 1 tsk salt  

Yoghurtsås: 
  • 3 dl turkisk yoghurt  
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja 
  • 1 krm chiliflakes
  • Salt enligt smak
  • Färsk persilja


Så här gör du: 

  • Skala och riv vitlöken. Blanda med yoghurten och smaka av med salt. Fördela yoghurten på två assietter.  
  • Koka upp vatten med ättika och salt. Sänk värmen så att vattnet sjuder. 
  • Knäck äggen ett i taget i en liten skål. Rör om i vattnet så att det blir en virvel, och häll försiktigt ner ägget. 
  • Sjud i ett par minuter tills äggvitan har stelnat men gulan fortfarande är lös. Ta upp ägget och låt rinna av. Upprepa med de andra äggen.
  • Lägg två ägg vardera ovanpå yoghurtsåsen och ringla över olivolja.
  • Toppa med färsk persilja och ciliflakes. 

Hoppas det smakar!