2025-07-09

Mina favoritpannbiffar - vardagsmat när den är som bäst


Doften av stekt lök, gräddsås och pannbiffar, det är barndomsminnen för mig, tisdagar efter skolan, och den där känslan av god mat som lagats med kärlek. Och nu vill jag dela med mig av mitt bästa recept – klassiskt, enkelt och fullproppat med smak. Perfekt när du vill bjuda familjen på riktig husmanskost!


Ingredienser, 4 personer:

Pannbiffar: 

  • 500 g nötfärs  
  • 1 dl grädde  
  • 1 skiva rostbröd  
  • 1,5 msk kalvfond  
  • 1 msk japansk soja  
  • 1 tsk skånsk senap  
  • 1 gul lök  
  • 2 vitlöksklyftor  
  • ½ tsk salt  
  • 1 ägg 

 

Gräddsås:

  • 2 dl grädde 
  • 1 dl mjölk 
  • ½ msk kalvfond  
  • ½ msk japansk soja  
  • ½ msk potatismjöl


Så här gör du:

  1. Skala löken och vitlöken. Skär i bitar. 
  2. Mixa grädde, bröd, fond, soja, senap, lök, vitlök och salt i en matberedare tills du får en jämn smet.  
  3. Blanda med köttfärsen och rör ner ägget. Du har nu en lös smet. 
  4. Låt smeten vila i minst 15 minuter 
  5. Forma till 8 mellanstora eller 12 mindre biffar.  
  6. Lägg biffarna i en ugnsform och grädda i 200 grader i 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
  7. Vispa ihop ingredienserna till såsen.  
  8. Smält en klick smör i en stekpanna och flytta över biffarna till den.
  9. Häll på såsen och låt koka upp tills den tjocknar.
  10. Servera med kokt potatis, gröna ärtor och rikligt med stekt lök.


Hoppas det smakar!