2025-07-05

Kycklingpasta med tomat och basilika – min italienska favorit


Det här är min italienska kycklingpasta, som jag lagar på nästan samma sätt som en klassisk chicken piccata – men istället för kapris och citron använder jag soltorkade tomater, oliver och massor av färsk basilika. Resultatet? En sammetslen, aromatisk rätt som smakar sommar i varje tugga. Serverad med nyriven parmesan blir det en rätt man gärna tar mera av.


Ingredienser (4 portioner):

  • 2 kycklingbröstfiléer 
  • Salt och svartpeppar  
  • Vetemjöl till panering  (Vill du göra rätten glutenfri kan du ta glutenfri mjölmix eller hälften mandelmjöl, hälften potatismjöl. 
  • Smör och olivolja till stekning  
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong  
  • 1,5 dl grädde  
  • ½ dl soltorkade tomater i olja, strimlade 
  • 1/2 dl oliver 
  • 1 näve färsk basilika, grovt hackad  
  • Riven parmesan till servering  
  • Spagetti till 4 personer  


Så här gör du:

  1. Skär kycklingfileerna i mindre bitar. Lägg bitarna mellan två bakplåtspapper och banka lätt med en kavel eller köttklubba. 
  2. Krydda med salt och peppar, och vänd dem i mjöl.   
  3. Stek kycklingen gyllene i en blandning av smör och olivolja på medelhög värme. Ta upp och håll varm.  
  4. Fräs vitlöken snabbt i pannan, tillsätt vitt vin och kycklingfond. Låt koka upp och reducera något.  
  5. Rör ner grädden och de soltorkade tomaterna. Låt sjuda i några minuter.  
  6. Lägg tillbaka kycklingen i såsen, låt allt puttra ihop i 5 minuter tills kycklingen är genomstekt.  
  7. Strö över basilikan och oliverna precis innan servering.
  8. Servera med nykokt spagetti och rejält med nyriven parmesan  


Hoppas det smakar!