2025-07-13

Fattiga riddare i ugn, med bär, grädde och lönnsirap



Mjukt, krämigt, lite krispigt i kanterna – och varje tugga smakar helgmys.  Hos oss är fattiga riddare en återkommande frukosträtt.Jag gör dem i ugn för att slippa stå och steka, och får dessutom mer tid att duka fint. 

Ingredienser (4 personer):
  1. 8 skivor vitt bröd (Det gör inget om de hunnit bli lite torra!)  
  2. 3 ägg  
  3. 3 dl mjölk  
  4. 2 tsk vaniljsocker  
  5. 1 msk farinsocker 
  6. 1/2 tsk kardemumma
  7. 1/2 tsk kanel
  8. Smör till formen

Till servering: 
  • Lättvispad grädde  
  • Färska bär (Frysta går lika bra!)  
  • Lönnsirap  


Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform lätt.  
  2. Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker, farinsocker, kardemumma och kanel i en bunke.  
  3. Doppa brödskivorna i blandningen och lägg dem sida vid sida i formen.  
  4. Häll över eventuell resterande äggstanning så bröden blir ordentligt genomdränkta.  
  5. Baka i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene och puffiga.  

Hoppas det smakar!