Extra kul blir det att ställa sig i köket när man kommer hem med egenplockad ramslök, som jag gjorde efter helgens vandring i Kristianstad! Den intensiva, vitlöksliknande smaken gör ramslök till en fantastisk ingrediens i många rätter och i den här krämiga soppan kommer den verkligen till sin rätt.
Ramslökssoppa med vitt vin och grädde
En len och smakrik soppa med perfekt balans mellan krämighet och kryddig smak.
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraîche
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 150 g färsk ramslök
- Eventuellt 2 tsk potatismjöl + 2 msk vatten.
Så här gör du:
- Hacka löken och fräs den i olivolja tills den blir mjuk och glansig.
- Häll i vitt vin och låt det koka in något.
- Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, grädde och crème fraîche. Låt koka upp.
- Hacka ramslöken och lägg ner i soppan. Efter ett par minuter mixar du soppan slät med en stavmixer.
- Vill du ha en krämigare konsistens? Då kan du reda soppan med potatismjöl utblandat i vatten, som du häller ner i soppan i en tunn stråle under omrörning. Låt koka upp.
- Ringla över lite olivolja, och servera gärna soppan med nybakat bröd.
Hoppas det smakar!