Pinsa är nästan som en pizza, fast med en lättare och luftigare deg. Till gårdagens valborgsfirande använde jag färdigköpta, förgräddade bottnar - det fanns både glutenfri till mig (i frysdisken) och vanliga till resten av familjen. Jag toppade våra pinsor med crème fraîche, Västerbottensost, kallrökt lax och sparris. Kombinationen av krämighet, sälta och friskhet blev riktigt lyckad, och dessutom var middagen klar på mindre än 20 minuter!
Ingredienser, 4 personer:
- 4 förgräddade pinsabottnar
- 1,5 dl crème fraîche
- 2 dl riven Västerbottensost
- 150 g kallrökt lax, strimlad
- 8 färska sparrisar
- 1 rödlök
- Färsk dill
- 1-2 tsk citronsaft
Så här gör du:
- Bred ut crème fraîche på de förgräddade bottnarna och strö över riven Västerbottensost.
- Lägg på sparrisen och den kallrökta laxen, om du som jag gillar tillagad kallrökt lax. Det går också bra att vänta med att lägga på laxen tills du tagit ut pinsorna.
- Grädda i 5–7 minuter, tills osten smält och bottnarna är krispiga.
- Ta ut ur ugnen och toppa med finhackad rödlök, dill och några droppar pressad citronsaft.
Hoppas det smakar!