Trelleborgs Glasbruk, som var verksamt mellan 1919 och 1955, tillverkade en mängd olika produkter. Här skapades allt från hushållsglas till eleganta serviser. Nu under våren 2024 visar Trelleborgs Museum en fin utställning om glasbrukets historia. Helt klart ett måste för mig, som under åren hittat både vinglas och färgglada snapsglas från Trelleborgs Glasbruk på mina loppisrundor!
Genom "Trelleborgs glasbruk - en kulturhistorisk skatt" får vi veta mera om hur industrimannen Johan Kock startade företaget år 1919, på en tomt vid Trädgårdsgatan i östra Trelleborg. Gatan har på senare tid döpts om till Johan Kocksgatan. Han ägde då redan flera andra företag i staden, inklusive ett bryggeri, ett snickeri och Trelleborgs Gummifabrik. Glasbruket hade ett brett sortiment, och tillverkade bland annat termosar, konservglas, flaskor och glasserviser. Flera av dem kan du se i utställningsmontrarna, tack vare en imponerande privat samling som donerats till Trelleborgs Museum. Tio år efter Kocks bortgång gick företaget i konkurs och köptes då upp av Gullaskrufs glasbruk, som drev det vidare fram till 1957.

Idag är Trelleborgs Glasbruk en del av den skånska historien. Många av föremålen är eftertraktade varor på loppisar, bland annat de speciella vaserna formade som ormar eller fiskar och de vackra karafferna. Vi är även många som gärna dukar med Trelleborgs Glasbruks remmare - vackert utsmyckade vin- och likörglas som tillverkades i en mängd olika färger. Så kul att se hela sortimentet samlat på en plats, och spännande att läsa om företagets bakgrund, tyckte jag!