2025-07-03

Pokébowl med stekt lax och srirachamajonnäs


När solen skiner och man vill ha något lätt, fräscht och fullpackat med smak – då är pokébowl ett säkert kort. Den här varianten med smakrik stekt lax, söt mango, syrlig picklad rödlök och krämig srirachamajonnäs är både enkel att göra och ljuvlig att äta ute i trädgården eller på balkongen. Perfekt sommarfavorit!


Ingredienser, (4 portioner):

Lax & marinad 

  • 500 g färsk eller tinad laxfilé, skuren i bitar (ca 2 x 2 cm)  
  • 2 msk sesamolja  
  • 1 msk japansk soja  
  • 1 msk mirin  
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade  
  • 1 msk riven färsk ingefära

Ris  

  • 4 portioner jasminris 
  • 2½ msk mirin 

Toppings 

  • 250 g frysta sojabönor (tinade)  
  • 150 g fryst mango (tinad och tärnad)  
  • 100 g picklad rödlök (gärna hemgjord)  
  • 1 dl hackade cashewnötter

Srirachamajonnäs  

  • 1 dl majonnäs  
  • 1½ tsk sriracha  
  • 1 tsk limesaft  
  • 1 tsk honung  
  • 2 krm salt


Så här gör du:

  1. Blanda alla ingredienser till laxens marinad i en skål. Lägg i laxbitarna och låt marinera i minst 20 minuter i kyl.  
  2. Hetta upp en panna och stek laxbitarna hastigt – bara någon minut per sida – tills de fått fin färg men är saftiga inuti. Låt svalna.  
  3. Koka jasminriset och blanda i mirin när det är klart. Låt svalna till rumstemperatur.  
  4. Rör ihop alla ingredienser till srirachamajonnäsen till en jämn, krämig sås.  
  5. Fördela riset i skålar. Toppa med lax, sojabönor, mango, picklad rödlök och cashewnötter. Ringla över srirachamajonnäs.
Hoppas det smakar!