När solen skiner och man vill ha något lätt, fräscht och fullpackat med smak – då är pokébowl ett säkert kort. Den här varianten med smakrik stekt lax, söt mango, syrlig picklad rödlök och krämig srirachamajonnäs är både enkel att göra och ljuvlig att äta ute i trädgården eller på balkongen. Perfekt sommarfavorit!
Ingredienser, (4 portioner):
Lax & marinad
- 500 g färsk eller tinad laxfilé, skuren i bitar (ca 2 x 2 cm)
- 2 msk sesamolja
- 1 msk japansk soja
- 1 msk mirin
- 2 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
- 1 msk riven färsk ingefära
Ris
- 4 portioner jasminris
- 2½ msk mirin
Toppings
- 250 g frysta sojabönor (tinade)
- 150 g fryst mango (tinad och tärnad)
- 100 g picklad rödlök (gärna hemgjord)
- 1 dl hackade cashewnötter
Srirachamajonnäs
- 1 dl majonnäs
- 1½ tsk sriracha
- 1 tsk limesaft
- 1 tsk honung
- 2 krm salt
Så här gör du:
- Blanda alla ingredienser till laxens marinad i en skål. Lägg i laxbitarna och låt marinera i minst 20 minuter i kyl.
- Hetta upp en panna och stek laxbitarna hastigt – bara någon minut per sida – tills de fått fin färg men är saftiga inuti. Låt svalna.
- Koka jasminriset och blanda i mirin när det är klart. Låt svalna till rumstemperatur.
- Rör ihop alla ingredienser till srirachamajonnäsen till en jämn, krämig sås.
- Fördela riset i skålar. Toppa med lax, sojabönor, mango, picklad rödlök och cashewnötter. Ringla över srirachamajonnäs.
Hoppas det smakar!