2025-06-05

Tacokryddade pannbiffar med mexikansk crème fraîche-sås


Här kommer två recept som jag tycker passar perfekt ihop – tacokryddade pannbiffar och en krämig mexikansk crème fraîche-sås med koriander och lime:


Tacokryddade pannbiffar 

Ingredienser, 4 personer: 

  • 500 g nötfärs  
  • 1 ägg  
  • ½ dl ströbröd  
  • ½ dl grädde  
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk taco-krydda
  • ½ tsk salt  
  • ½ tsk svartpeppar  
  • Smör eller olja till stekning  

Så här gör du:

  1. Blanda ströbröd och grädde i en skål och låt svälla i cirka 10 minuter.  
  2. Finhacka löken, eller mixa den i matberedare som jag brukar göra. 
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, tacokrydda, lök, salt och peppar i ströbrödsblandningen. 
  4. Blanda till en jämn smet och forma till biffar.  
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek pannbiffarna på medelvärme tills de är genomstekta, ca 3–4 minuter per sida.  


Mexikansk crème fraîche-sås med koriander och lime  

Ingredienser:  

  • 2 dl crème fraîche  
  • 1/2 lime 
  • 1/2 kruka färsk koriander 
  • ½ tsk honung  
  • ½ tsk spiskummin  
  • ½ tsk salt  
  • ½ tsk svartpeppar  

Så här gör du:

  1. Grovhacka koriandern, riv vitlöken och pressa saften ur lime-halvan. 
  2. Lägg i  matberedare, tillsammans med 1/2 dl crème fraîche, honung och kryddor. 
  3. Rör ner mixen i resten av creme fraichen och ställ in i kylen i minst en halv timme. 


Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter. Min goda kikärtssallad med äpple och koriander blir ett fräscht extra tillbehör.