Här kommer två recept som jag tycker passar perfekt ihop – tacokryddade pannbiffar och en krämig mexikansk crème fraîche-sås med koriander och lime:
Tacokryddade pannbiffar
Ingredienser, 4 personer:
- 500 g nötfärs
- 1 ägg
- ½ dl ströbröd
- ½ dl grädde
- 1 gul lök
- 1,5 msk taco-krydda
- ½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- Smör eller olja till stekning
Så här gör du:
- Blanda ströbröd och grädde i en skål och låt svälla i cirka 10 minuter.
- Finhacka löken, eller mixa den i matberedare som jag brukar göra.
- Tillsätt nötfärs, ägg, tacokrydda, lök, salt och peppar i ströbrödsblandningen.
- Blanda till en jämn smet och forma till biffar.
- Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek pannbiffarna på medelvärme tills de är genomstekta, ca 3–4 minuter per sida.
Mexikansk crème fraîche-sås med koriander och lime
Ingredienser:
- 2 dl crème fraîche
- 1/2 lime
- 1/2 kruka färsk koriander
- ½ tsk honung
- ½ tsk spiskummin
- ½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
Så här gör du:
- Grovhacka koriandern, riv vitlöken och pressa saften ur lime-halvan.
- Lägg i matberedare, tillsammans med 1/2 dl crème fraîche, honung och kryddor.
- Rör ner mixen i resten av creme fraichen och ställ in i kylen i minst en halv timme.
Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter. Min goda kikärtssallad med äpple och koriander blir ett fräscht extra tillbehör.