Om du älskar enkel och smakrik mat med italienska influenser, då måste du prova min version av panzanella! Till skillnad från den italienska varianten innehåller min isbergssallad, som jag tycker är gott att ha som bas. En perfekt kombination av saftiga tomater, krispig gurka, aromatisk rödlök, krämig mozzarella och färsk basilika. Det hela rundas av med knapriga brödbitar med smak av paprika och havssalt.
Ingredienser, 4 personer:
- 3 stora tomater
- 1/2 gurka
- 1 liten rödlök
- 1/2 huvud isbergssallad
- 250 g mozzarella
- 1/2 kruka färsk basilika
- 4 skivor bröd, gärna surdegsbröd eller lantbröd
- Olivolja till stekning
- Havssalt och paprikapulver efter smak
Vinägrett:
- 4 msk olivolja
- 1,5 msk balsamvinäger
- 1,5 tsk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
- Skär brödet i bitar och stek dem gyllenbruna i olivolja. Krydda med havssalt och paprikapulver, och ställ till sidan för att svalna.
- Tärna tomater och gurka, finhacka rödlöken och strimla isbergssalladen, riv mozzarellan i mindre bitar och hacka basilikan grovt.Blanda allt i en skål.
- Riv vitlöken till vinägretten och blanda samman med de övriga ingredienserna. Häll över salladen och blanda om.
- Toppa med de knapriga, kryddiga brödbitarna.
Servera direkt och njut av en frisk och smakrik sallad som passar perfekt som tillbehör eller lätt måltid. Vill du ha ännu mera smak passar det bra att lägga till kapris, oliver eller parmesanost. Buon appetito!