2025-06-09

Italienska pannbiffar med pastasallad caprese


När jag vill laga något riktigt gott med inspiration från det italienska köket, gör jag mina italienska pannbiffar. Med parmesan, vitlök och finhackade soltorkade tomater, smakar de sommar! Biffarna passar bra att servera med en fräsch pastasallad, något som är en stor favorit hos mina barn. Idag provade jag att göra en italiensk caprese-inspirerad variant med mozzarella, tomat och basilika.

Ingredienser, 4 portioner:  

Italienska pannbiffar: 

  • 500 g nötfärs  
  • 1 dl ströbröd  
  • 1 ägg  
  • 0,5 dl grädde  
  • 1 tsk salt  
  • 1/2 tsk peppar  
  • 1 vitlöksklyfta  
  • 50 g riven parmesan  
  • 4-5 soltorkade tomater, finhackade  
  • Smör och olivolja till stekning  

Pastasallad Caprese:  

  • 250 g pasta (t.ex. penne eller fusilli)  
  • 200 g körsbärstomater 
  • 250 g mozzarella
  • 1/2 kruka färsk basilika  
  • 3 msk olivolja  
  • 1 msk balsamvinäger  
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Salt och peppar efter smak  


Så här gör du:  

  1. Blanda ströbröd och grädde i en skål. Låt det svälla i några minuter.  
  2. Tillsätt nötfärs, ägg, salt, peppar, riven vitlök, parmesan och finhackade, soltorkade tomater. Blanda väl tills allt är ordentligt blandat. Forma smeten till små pannbiffar.  
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja. Stek biffarna på medelhög värme i cirka 4–5 minuter per sida, tills de får en fin gyllenbrun färg och är genomstekta.  
  4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den svalna.  
  5. Halvera tomaterna och riv mozzarellan. Hacka basilikan grovt.  
  6. Vispa ihop olivolja, balsamvinäger, vitlök, salt och peppar till en smakrik vinägrett.  
  7. Blanda pastan med tomater, mozzarella och basilika. Ringla över vinägretten och vänd runt försiktigt.  

Den här rätten blev snabbt en ny familjefavorit – enkel att göra, full av smak och härligt fräsch för varma dagar! Hoppas det  smakar!