2025-06-13

Jordgubbsrulltårta med färskostfyllning


Den här goda jordgubbsrulltårtan kan nog bli en ny skolavslutningsklassiker här hemma hos oss, för den blev både god och full av härlig sommarkänsla. Det är verkligen något speciellt med säsongens första svenska jordgubbar!


Ingredienser:

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering

  • 1,5 liter färska jordgubbar
  • 1,5 dl jordgubbsylt
  • 4 dl vispad grädde
  • 100 g naturell färskost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft


Så här gör du: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader och lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en långpanna. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda potatismjöl med vaniljsocker och bakpulver, och sikta ner. Rör om till en jämn smet. 
  4. Häll ut smeten på bakplåtspappret och bred ut så att smeten går nästan ända till kanterna. 
  5. Grädda tills rulltårtan är gyllene och inte längre kladdig, det tar cirka 6 minuter. 
  6. Stjälp upp rulltårtan på ett bakplåtspapper och dra bort det papper du bakade den på. 
  7. Gör fyllningen medan rulltårtan svalnar. 
  8. Vispa grädden. 
  9. Blanda färskosten med crème fraiche, citronsaft, florsocker och cirka 1/4 av den vispade grädden.
  10. Skär ca 1/3 av jordgubbarna till små tärningar och blanda ner i fyllningen. 
  11. Bred ut jordgubbsylten jämt över hela rulltårtan, och gör sedan samma sak med fyllningen. Rulla försiktigt ihop den. 
  12. Bred grädde över rulltårtan. Spara lite till garnering med sprits, om du vill. 
  13. Skär jordgubbarna tunt och placera ut över hela rulltårtan. 
  14. Den här tårtan går bra att göra i förväg, den blir ännu godare efter ett dygn i kylskåpet!

Hoppas det smakar!