2025-11-05

Höstsallad med rostad pumpa, kyckling och tranbär



Efter lördagens middag, där min lilla blommiga pumpaljusstake fick stå i centrum på bordet, var det dags för den att få ett nytt liv. På söndagskvällen blev den nämligen huvudrollen i en riktigt god och höstig sallad – och den blev lika god kall i måndagens matlåda.


Recept: Höstsallad med rostad pumpa, kyckling och tranbär


Ingredienser (ca 2 portioner):

  • 1 mellanstor matpumpa (t.ex. Delica), skalad och skuren i bitar  
  • 1 röd lök, skuren i klyftor  
  • Olivolja och havssalt  
  • 1 näve strimlad vitkål  
  • 2 nävar småbladsmix med spenat och ruccola  
  • 250 g kyklinglårfilé, stekt och skuren i skivor  
  • 1 liten näve torkade tranbär  

Vinägrett:

  • 2 msk olivolja  
  • 1 msk balsamvinäger  
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven  
  • En nypa havssalt  


Så här gör du: 

  • Sätt ugnen på 200°C. Lägg pumpabitar och rödlök på en plåt, ringla över olivolja och strö lite havssalt. Rosta i ugnen ca 25 minuter, tills pumpan är mjuk och fått lite färg.
  • Stek kycklingen och krydda enligt smak. Jag använde en överbliven lårfilé av min populära honungs- och sojaglaserade kyckling med vitlök, men salt och peppar går också bra. Låt kycklingen vila och skär sedan i skivor.
  • Blanda småbladsmix och strimlad vitkål, och lägg upp på tallrikar.
  • Lägg på den ljumma pumpan och löken, kycklingen och tranbären.
  • Rör ihop vinägretten och ringla över salladen precis innan servering.

Servera gärna med ett gott bröd eller bara som den är. Salladen är lika god ljummen som kall, perfekt att ta med till jobbet dagen efter.