2025-07-13

Fransk potatissallad – en sommarklassiker


När man säger potatissallad tänker många på den krämiga varianten med majonnäs eller crème fraîche – men i Frankrike gör man den lite annorlunda. Fransk potatissallad är lätt och örtig med en fräsch smak av vinäger, ofta serverad ljummen eller rumstempererad. I det franska köket brukar den få vara sällskap till en stekt kyckling och ett glas rosé. Jag älskar att göra den på färskpotatis, och toppar med kapris, rödlök och färska örter. Den känns både enkel och elegant – precis som fransk mat brukar vara.

Ingredienser (4–6 portioner):

  • 1 kg färskpotatis  
  • 1 rödlök  
  • 2 msk kapris  
  • 1 näve färska örter (t.ex. persilja, gräslök, dragon eller basilika)  

Vinägrett:

  • 2 msk vitvinsvinäger  
  • 1 tsk dijonsenap  
  • 6 msk olivolja  
  • Salt och peppar  

Så här gör du:

  1. Skölj potatisen noga och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna något – men servera gärna medan de fortfarande är ljumma.  
  2. Vispa ihop vinäger, senap, olivolja, salt och peppar till en enkel vinägrett.  
  3. Skiva potatisen om de är stora, eller halvera dem om de är små. Lägg i en stor skål.  
  4. Blanda ner rödlök, kapris och örter.
  5. Ringla över vinägretten och blanda försiktigt. 

Hoppas det smakar!