Till årets påskmiddag bestämde jag mig för att prova göra köttbullar på lammfärs, och med kombinationen av vitlök och persilja tyckte jag de här blev riktigt goda. Till köttbullarna serverade jag ugnspotatis, ugnsstekt sparris med parmesan och en underbar myntapesto, som verkligen förhöjde smakerna!
Lammköttbullar med persilja och vitlök
Ingredienser, 4 personer:
- 500 g lammfärs
- 0,75 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk hackad persilja
- 2 tsk salt
- 1 tsk sriracha
- Smör till stekning
Så här gör du:
- Blanda ströbröd, crème fraiche och ägg i en skål. Låt svälla i några minuter.
- Tillsätt finhackad lök, pressad vitlök, hackad persilja, salt och sriracha. Rör om väl.
- Blanda ner lammfärsen. Arbeta ihop smeten tills den blir jämn och smidig.
- Forma små köttbullar, det går lättare om du fuktar händerna med lite vatten.
- Hetta upp stekpannan med smör och stek köttbullarna på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta. Det går också bra att tillaga dem i ugnen, ca 12 minuter i 200 grader.
Myntapesto med valnötter och citron
Ingredienser:
- 1 kruka färsk mynta
- 1,5 dl valnötter, grovhackade
- 1 dl olivolja
- 3 msk citronsaft
- 2–3 klyftor vitlök
- Salt och peppar
Så här gör du:
- Plocka myntabladen och lägg dem i en matberedare tillsammans med valnötter, olivolja och citronsaft.
- Riv ner vitlöken och mixa till en jämn konsistens. Om peston känns för torr kan du tillsätta mera olivolja.
- Smaka av med salt och peppar.
Hoppas det smakar!