Ugnskorv och potatismos, det är barndom och vardagskvällar i ett. Inspirationen är lånad från Finland – från vardagsklassikern "uunimakkara". I den finska versionen används oftast grillkorv man köper på längd, som man själv skär i bitar, så kallad "lenkkimakkara". Här i Sverige får jag istället göra den på vanlig grillkorv i portionsstorlek, fylld med smakrik emmentalerost och så klart ett fluffigt mos med smör, mjölk, grädde och en nypa muskot.
Ingredienser (4 portioner):
- 1-2 grillkorvar per person.
- Ca 100 g emmentalerost i skivor
- 800 g mjölig potatis
- 25 g smör
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 grädde
- 2 krm riven muskot
- Salt, vitpeppar
- Skånsk senap
- Grön sallad
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den mjuk.
- Skär ca 8 tvärsnitt i varje grillkorv (inte för djupt), och tryck in bitar av emmentaler i varje öppning.
- Lägg korvarna i en ugnsform och baka mitt i ugnen ca 15 minuter, tills osten smält och korvarna fått fin färg.
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatisen och vispa in smör, mjölk, grädde, salt, vitpeppar och muskot tills det blir fluffigt och lent. Jag brukar använda elvisp.
Hoppas det smakar!