2025-05-21

Ugnskorv med potatismos


 
Ugnskorv och potatismos, det är barndom och vardagskvällar i ett. Inspirationen är lånad från Finland – från vardagsklassikern "uunimakkara". I den finska versionen används oftast grillkorv man köper på längd, som man själv skär i bitar, så kallad "lenkkimakkara". Här i Sverige får jag istället göra den på vanlig grillkorv i portionsstorlek, fylld med smakrik emmentalerost och så klart ett fluffigt mos med smör, mjölk, grädde och en nypa muskot.

Ingredienser (4 portioner):
  • 1-2 grillkorvar per person.  
  • Ca 100 g emmentalerost i skivor  
  • 800 g mjölig potatis  
  • 25 g smör  
  • 1/2 dl mjölk  
  • 1/2 grädde  
  • 2 krm riven muskot
  • Salt, vitpeppar  
  • Skånsk senap  
  • Grön sallad  

Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den mjuk.  
  3. Skär ca 8 tvärsnitt i varje grillkorv (inte för djupt), och tryck in bitar av emmentaler i varje öppning.  
  4. Lägg korvarna i en ugnsform och baka mitt i ugnen ca 15 minuter, tills osten smält och korvarna fått fin färg.  
  5. Skala och koka potatisen mjuk.  
  6. Mosa potatisen och vispa in smör, mjölk, grädde, salt, vitpeppar och muskot tills det blir fluffigt och lent. Jag brukar använda elvisp. 

Hoppas det smakar!