2025-03-13

Isterband med dillstuvad potatis

 



Ibland kan jag längta efter riktigt rejäl husmanskost, och isterband med dillstuvad potatis är just det — en smakrik tradition med rötter i det småländska köket, som är älskad av många runt om i södra Sverige. Med sin syrliga karaktär ger isterbanden en härlig kontrast till den milda, krämiga dillstuvade potatisen och de inlagda rödbetorna, som man ofta har som tillbehör. Enkel matlagning när den är som bäst!


Ingredienser (4 portioner)
  • 4 isterband
  • 1 kg kokt potatis
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 msk maizena
  • Färsk dill, salt och vitpeppar efter smak
  • 100 g inlagda rödbetor

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär små snitt i isterbandens skinn för att undvika att de spricker i ugnen. Ställ in dem i ugnen tills de har en fin gyllenbrun yta, ca 15 minuter.

Skiva den kokta potatisen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mölken och grädden. Vispa ner maizena och låt koka upp, samt puttra tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner potatisen och den hackade dillen.

Lägg upp isterbanden på tallrikar tillsammans med den dillstuvade potatisen och servera med några skivor inlagda rödbetor.

Hoppas det smakar!