2024-08-17

Pad kra pao - asiatisk köttfärsrätt med thaibasilika




En rätt som jag och äldsta dottern älskar är Par Kra Pao, en asiatisk köttfärsrätt som får sin goda smak av thaibasilika och ostronsås. Yngsta dottern är inte så imponerad, så vi brukar passa på att laga den de gånger hon är hos kompisar. Många äter den med ris, men vi brukar välja nudlar, antingen vanliga eller risnudlar. 

Ingredienser, 4 personer

  • 500 g nötfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk ostronsås
  • 1, 5 msk soja
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 krm chiliflakes
  • 4 ägg
  • 2 stjälkar salladslök
  • 1/2 gurka
  • Nudlar till servering

Så här gör du: 

  • Stek fyra ägg i hälften av smöret. Salta och krydda med chiliflakes, och lägg över på en tallrik med ett lock över sig, så att de håller värmen. 
  • Smält resten av smöret i en stekpanna fräs hackad lök tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt köttfärsen, finfördela och fräs tills den är genomstekt. Tillsätt den fint strimlade paprikan. 
  • Blanda ostronsås, soja, fisksås, honung och srirachasås, och häll ner i köttfärsen.  Fräs upp och vänd ner grovt hackad thaibasilika. 
  • Servera med nudlar. Toppa med det stekta ägget, skivad gurka och strimlad salladslök. 

Hoppas det smakar!