Advertisement

Annons

Salade Niçoise - En klassisk fransk sallad



Den här salladen har jag längtat efter ända sedan vi var i Nice på påsklovet. Jag åt den till lunch flera gånger och blev helt förälskad i hur fräsch och smakrik den är – en perfekt balans mellan sälta, syra och krispighet. När jag skulle göra den hemma hade jag svårt att hitta ansjovis, så jag tog sardeller till dressingen istället. Det blev riktigt gott det med!

Salade Niçoise - En klassisk fransk sallad med smak av Medelhavet


Ingredienser, 4 portioner: 
  • 600 g små potatisar  
  • 3 msk olivolja  
  • 400 g haricots verts
  • Havssalt  
  • 400 g tonfisk (i olja eller färsk, lätt stekt)  
  • 4 tomater
  • 50 g svarta oliver
  • 1 rödlök
  • 8 ägg, kokta och delade i kvartar 
  • 200 g valfri grön sallad 

Dressing:
  • 6 sardellfiléer (kan bytas ut mot ansjovis)  
  • 2 msk dijonsenap  
  • 1/2 dl rödvinsvinäger  
  • 1,5 dl olivolja  
  • 3 klyftor vitlök 
  • Salt och peppar efter smak  

Så här gör du:
  1. Tvätta potatisarna och skär dem i skivor på cirka en halv centimeter. Råstek dem i olivolja på medelvärme tills de är gyllene och genomstekta.  
  2. Tillsätt haricots verts och stek några minuter. Toppa med lite havssalt. 
  3. Lägg alla ingredienser till dressingen i en matberedare och mixa till jämn konsistens.  
  4. Skär tomaterna i klyftor och finhacka rödlöken.
  5. Lägg upp salladen på varsin tallrik och arrangera potatis, haricots verts, tonfisk, tomater, ägg, rödlök och oliver ovanpå.  
  6. Ringla över dressingen och servera direkt.  

Servera gärna med ett glas svalt vitt vin - kanske Bellet-vin från Nice - och dröm dig tillbaka till Rivieran! 

Annons