Advertisement

Annons

Ugnsstekt blomkål med klyftpotatis


 

Ugnsstekt blomkål med klyftpotatis är en riktigt enkel och god vegetarisk rätt, som hela familjen gillar. Som tillbehör brukar vi göra en fräsch och enkel yoghurtsås med ramslök. Perfekt både som vardagsmiddag och helglunch, tycker vi!

 

Kall ramslökssås  


Börja med att göra ramslökssåsen, så hinner den stå till sig i kylen en stund under tiden du tillagar grönsakerna. Ännu godare blir den om du kommer ihåg att göra den dagen innan, då kommer smakerna verkligen till sin rätt!

Ingredienser, 4 personer:
  • 2,5 dl grekisk yoghurt  
  • 2 msk torkad ramslök  
  • 1,5 msk olivolja  
  • ½ tsk salt  

Så här gör du: 
  1. Blanda grekisk yoghurt med finhackad ramslök, olivolja och salt.  
  2. Rör ihop allt till en jämn sås och låt gärna stå i kylskåpet en stund innan servering för ännu mer smak.  


Ugnsstekt blomkål med klyftpotatis 


Ingredienser, 4 personer:  
  • 1,5-2 blomkålshuvuden  
  • 2 msk olivolja  
  • 1 vitlöksklyfta, riven  
  • ½ tsk havssalt  
  • 1 tsk timjan  
  • 2 krm chiliflakes  
  • 50 g riven parmesan  
  • 800 g potatis
  • 1 msk olivolja  
  • ½ tsk salt  

Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 200°C.  
  2. Ta bort bladen från blomkålen och skär den i ca 2,5 cm tjocka skivor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper.  
  3. Blanda olivolja med riven vitlök, havssalt, timjan och chiliflakes. Pensla blomkålen med blandningen och toppa med riven parmesan.  
  4. Lägg potatisklyftorna på en separat plåt, blanda med olivolja och salt.  
  5. Ställ båda plåtarna i ugnen och rosta i ca 20 minuter, tills blomkålen är gyllene och mjuk och potatisen har fått en krispig yta. 

Ta fram ramslökssåsen ur kylen och hugg in! 

Annons