2025-01-01

Hjortronkompott med lättvispad grädde och maränger



En ljuvlig dessert som är både syrlig, söt och krämigt på samma gång är den här hjortronkompotten, som blev efterrätt till vår nyårsmiddag i år!
  

Ingredienser, 4 portioner:
  • 250 g hjortron (färska eller frysta)  
  • 3 msk strösocker  
  • 1 tsk citronsaft  
  • ½ dl vatten  
Topping:
  • 2 dl vispgrädde  
  • 1 tsk vaniljsocker  
  • 12 små maränger  

Så här gör du:
  1. Lägg hjortron, socker, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme i ca 5 minuter tills bären mjuknat och vätskan kokat ihop något. Låt svalna.  
  2. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsockret – den ska vara luftig men inte helt fast.  
  3. Fördela hjortronkompotten i serveringsglas. Toppa med grädde och krossade maränger.  


Hoppas det smakar!