2025-06-06

Kesowraps – den perfekta utflyktsmaten

Kesowraps – den perfekta utflyktsmaten
Vi har en ny favorit när det gäller utflyktsmat - nämligen kesowraps! De både enkla att göra och att ta med sig, och kan fyllas med precis vad du vill. Försöker du äta mindre bröd är de dessutom ett perfekt, mättande alternativ till vanliga tunnbrödswraps.  Ingredienser, 2 portioner   250 g keso   2 ä…

2025-06-05

Tacokryddade pannbiffar med mexikansk crème fraîche-sås

Tacokryddade pannbiffar med mexikansk crème fraîche-sås
Här kommer två recept som jag tycker passar perfekt ihop – tacokryddade pannbiffar och en krämig mexikansk crème fraîche-sås med koriander och lime: Tacokryddade pannbiffar  Ingredienser, 4 personer:  500 g nötfärs   1 ägg   ½ dl ströbröd   ½ dl grädde   1 gul lök 1,5 msk taco-krydda ½ tsk salt   ½ tsk svart…

Kikärtssallad med äpple och koriander

Kikärtssallad med äpple och koriander
Igår var jag sugen på kikärtor, och blandade ihop den här salladen, som blev både fräsch och smakrik. Ännu godare var den faktiskt som lunch på jobbet idag! Gör den gärna minst ett par timmar innan du ska äta den, så hinner smakerna komma till sin rätt. Ingredienser: 1 burk kikärtor (ca 400 g)  1 äppl…

2025-05-30

En dagsutflykt till Laholm – Hallands sydligaste stad

En dagsutflykt till Laholm – Hallands sydligaste stad
Att hälla upp kaffe i varsin termosmugg och ge sig iväg tidigt på morgonen är en av de där små sakerna som gör en utflyktsdag extra mysig, tycker vi. En stilla morgon, mindre trafik och förväntan inför dagens äventyr – precis så började vår tur till Laholm, en charmig småstad i södra Halland, cirka…

2025-05-27

Sommardekoration till soffbordet

Sommardekoration till soffbordet
Ikväll ville jag ge vårt soffbord en somrig makeover och gjorde en dekoration i blåa och naturfärgade toner, med mestadels loppisfynd. Basen är en rund bordstablett i flätad vattenhyacint, som ger en varm och naturlig känsla. På den placerade jag två gamla böcker jag hittade på loppis, som inte bara…

2025-05-21

Ugnskorv med potatismos

Ugnskorv med potatismos
Ugnskorv och potatismos, det är barndom och vardagskvällar i ett. Inspirationen är lånad från Finland – från vardagsklassikern "uunimakkara". I den finska versionen används oftast grillkorv man köper på längd, som man själv skär i bitar, så kallad "lenkkimakkara". Här i Sverige …

2025-05-18

Enkel jordgubbsefterrätt i glas

 Enkel jordgubbsefterrätt i glas
Som den perfekta avslutningen på vår tidiga morsdagsmiddag blev denna fräscha och enkla jordgubbsefterrätt en succé. Syrlig lime, krämig mascarpone och söta jordgubbar i en ljuvlig kombination – dessutom busenkel att göra!   Ingredienser (4 personer):   1,5 liter jordgubbar   4 dl kvarg   250 g mascarp…

Kräftpasta med färsk persilja och vitlök

 Kräftpasta med färsk persilja och vitlök
I år är barnen bortresta på mors dag, så vi firade redan helgen innan med en riktigt härlig pastarätt: En lyxig kräftpasta med färsk persilja och vitlök – enkel att laga men full av smak!   Ingredienser, 4 personer:   2 burkar kräftstjärtar   200 g naturell cream cheese   1,5 dl matlagningsgrädde   1 dl…

2025-05-16

Pannbiffar med fetaost – saftiga och smakrika

Pannbiffar med fetaost – saftiga och smakrika
När jag vill laga något gott med inspiration från det grekiska köket gör jag dessa pannbiffar. Med fetaost, lök, vitlök och persilja blir de både saftiga och smakrika. Som tillbehör har vi gärna ugnsrostade rotsaker, sallad, tomater oliver - och självklart tzatziki! Ingredienser, 4 portioner  500 g n…

2025-05-11

Cilbir, en turkisk brunchrätt

Cilbir, en turkisk brunchrätt
Idag ville jag göra något annat än jag brukar till söndagsbrunch, så jag bestämde mig för att göra cilbir, en turkisk rätt som består av pocherade ägg med yoghurtsås. Krämigt, smakrikt och perfekt att doppa bröd i! Att pochera ägg är inte alls så svårt som du kanske tror och dessutom behöver det ju…

2025-05-01

Pinsa på förgräddade bottnar - snabblagad helglyx!

Pinsa på förgräddade bottnar - snabblagad helglyx!
Pinsa är nästan som en pizza, fast med en lättare och luftigare deg. Till gårdagens valborgsfirande använde jag färdigköpta, förgräddade bottnar - det fanns både glutenfri till mig (i frysdisken) och vanliga till resten av familjen. Jag toppade våra pinsor med crème fraîche, Västerbottensost, kallr…

Ramslökssoppa med vitt vin och grädde

Ramslökssoppa med vitt vin och grädde
Extra kul blir det att ställa sig i köket när man kommer hem med egenplockad ramslök, som jag gjorde efter helgens vandring i Kristianstad ! Den intensiva, vitlöksliknande smaken gör ramslök till en fantastisk ingrediens i många rätter och i den här krämiga soppan kommer den verkligen till sin rätt. …